Bente Roer går ut av Nortura-styret

(01.02.21) Etter åtte år i Norturas tjeneste, har kyllingbonde Bente Roer meldt fra at hun ikke tar gjenvalg konsernstyre. – Det kommer et tidspunkt der du skal slippe til yngre krefter. Den tida er nå, sier Roer.

Bente Roer

Nylig meldte kyllingbonden fra Rygge i Østfold til valgkomiteen at hun stiller styreplassen sin til disposisjon. Etter totalt åtte år i konsernstyret i Nortura og mange år som tillitsvalgt i «gamle Prior» og i Nortura, synes Bente Roer at noen andre fortjener å ta over hennes plass.

–  Jeg har akkurat passert 60 år og nå er det på tide å gi seg. Ikke fordi jeg mangler engasjement, men fordi det er en tid for alt, sier hun.

Nå ønsker hun å sende en oppfordring til sine kvinnelige kollegaer i landbruket om å engasjere seg både på lokalplan og sentralt.

– Vi mangler ikke kvinner i toppvervene i landbruket, men vi har nok fortsatt en vei å gå når det kommer til lokalt nivå, altså kretsene, sier Roer.

– Derfor er det så viktig at vi damer sier ja når valgkomiteene ringer, legger hun til.

Produserer kylling og grønnsaker 
Bente Roer har produsert slaktekylling for Prior siden 2002. Sammen med ektemannen Per, og senere også sønnen Peder, driver Roer en omfattende grøntproduksjon. Den består av lagringspotet, pastinakk, løk, rød og hvit kål og korn.

Nå skal Roer være heltidsbonde i noen år, før hun også på hjemmebane overlater stafettpinnen til den yngre generasjonen.

Roer ser tilbake på årene rundt styrebordet som verdifull erfaring. Hun mener at det har gitt henne en større forståelse for de dilemmaene som landbruket og Nortura står ovenfor.

– Styrets jobb er å sørge for at Nortura er et selskap som står på trygg grunn nå, og i framtida, sier Roer.

Kyllingsaken satte store følelser i sving
Av de sakene som Roer synes har vært mest krevende, var da selskapet måtte omstille en rekke kyllingprodusenter som et resultat av økt konsesjonsgrense og overkapasitet i næringa. Det satte mange følelser i sving. Også for hun som var kyllingprodusent selv.  

– Å skulle omstille sine egne, er noe av det vanskeligste jeg har gjort, sier Roer.

Det er imidlertid ikke bare vanskelige saker som dukker opp i styret. Det er også mange gladsaker. Like før jul var styret blant de første som fikk kjennskap om den nye Gilde-avtalen med NorgesGruppen, som vil øke Gildes totale markedsandel fra 24 til 28 prosent.

– Det var en tydelig «Yes-sak». Det gjør noe med deg når selskapet går i rett retning, forteller Roer.

– Søk kunnskap! 
Kjennskap til noe landbrukspolitikk, engasjement for samfunn og samvirke, evnen til å søke kunnskap er de tre viktigste egenskapene som må til for å sitte i Norturas konsernstyre, mener Roer.

– Skal du ta en avgjørelse for hele konsernet og alle eierne, er du nødt til å forstå hele bildet, sier hun.

Hun opplever at takhøyden i styret er stor. Både når det kommer til å stille spørsmål og ytre sterke meninger.

– Du blir alltid respektert for å si meninga di, sier Roer.