Markedssituasjonen og prisutvikling for lammesesongen 2025
(30.06.25) De siste par årene har det vært en god markedssituasjon på lam og trolig kunne en solgt enda mer dersom en hadde hatt mer å tilby. Markedet for sau har vært mer krevende og preget av overskudd.

Salget av lam prognoseres å øke med 1 til 2 prosent sammenlignet med 2024, mens produksjonen ventes å være på nivå med 2024. Det forventes derfor ingen innfrysing av lam til reguleringslager i høst.
Mens det er knapt med lam, er det fortsatt et overskudd av sau, til tross for at engrosprisen er redusert rundt 10 % de siste par årene. Det prognoseres en markant bedring i engrossalget sammenlignet med 2024, men det forventes likevel at reguleringslageret av sau vil øke gjennom året. Ved inngangen til 2025 var det 800 tonn sau på reguleringslager. Det er tatt ut litt sau fra reguleringslager de siste månedene og det forventes å fortsette fram til ny sesong. Det forventes ytterligere innfrysning gjennom høsten og prognosen viser et reguleringslager av sau ved utgangen av året på 1 100 tonn. Det tilsvarer nesten en fjerdedel av årsproduksjonen.
Det ble produsert mer lam pr sau i 2024. Med den etterspørselen vi har nå, er det ønskelig at denne trenden fortsetter for å få et mer balansert marked både for sau og lam.
Prisforventning til årets sesong
Konsernstyret i Nortura har fastsatt engrosprisen for lam (PGE) til kr 90,00 per kg for 2. halvår 2025. Det er opp 3,00 kr/kg sammenlignet med 1. halvår og opp 5,00 kr/kg sammenlignet med høsten i fjor. Engrosprisen for ung sau får samme økning som lam, dvs. 3,00 kr/kg, mens prisen på sau blir uendret. Omsetningsavgiften er redusert med kr 0,20 per kg fra fjorårets sesong.
Nok lam når etterspørselen er størst
Det er et mål å dekke etterspørselen etter ferske lam gjennom hele sesongen, og prisløypa skal bidra til dette.
I de ukene butikkjedene kjører landsdekkende kampanjer er det særlig viktig å ha nok lam å tilby. Prisløypa er derfor lagt opp med tanke på at det skal være lønnsomt for den som har mulighet, å sanke sau og levere lam slik at Nortura får en god start på slaktesesongen. Lam som kommer til slakt i uke 36 vil bidra til at butikkene kan fylles opp med årets sesong-lam i slutten av uke 37. Uke 38 er en særdeles viktig uke for oppstart av lammesesongen i butikk. Prisendringen fra uke 36 til 37 er derfor litt større enn i fjor, ellers er de prognoserte prisendringene som i fjorårssesongen.
Prognosen for endring i avregningspris, grunntilskudd og sesongtillegg lam, sammenlignet med foregående uke, ser slik ut:
Uke | Dato | Prisendring |
---|---|---|
27 | 30.06.2025 | kr 0,00 |
31 | 28.07.2025 | kr 3,00 |
35 | 25.08.2025 | -kr 0,50 |
36 | 01.09.2025 | -kr 1,00 |
37 | 08.09.2025 | -kr 3,00 |
38 | 15.09.2025 | -kr 2,50 |
39 | 22.09.2025 | -kr 2,00 |
40 | 29.09.2025 | -kr 1,50 |
Slakting av sau før og etter den mest intensive lammesesongen
Prisløypa for sau gjennom høsten skal stimulere til å slakte sau før og etter den mest hektiske slaktesesongen for lam. Sau blir mest brukt til produkter som spekemat og andre bearbeidede produkter som selges hele året. Derfor legges det vekt på at slakting, skjæring og lagerlegging av stykningsdeler av sau skal foregå på en mest mulig kostnadseffektiv måte. I likhet med i fjor er uke 36 med i den første «høypris-perioden». Den som har mulighet til å sanke for første leveranse i uke 36, kan dermed få levert slaktesauen til høy pris, sammen med første pulje med lam.