Livdyrnytt Midt-Norge pr. august 2024

(21.08.24) Vurderer du kjøp av en brukt avlsokse i løpet av høsten/vinteren? Vi har brukte avlsokser til salgs. Nyhetsbrevet inneholder også status på fôringsdyr, avlsdyr melk og smågris. 

Storfe på beite

Brukte avlsokser og kjøttfe mordyr

Tradisjonelt får vi flere avlsokser innmeldt til salgs på høsten. Hvis dere planlegger å kjøpe en brukt avlsokse i løpet av vinteren som skal brukes neste sesong, kan det være lurt å se på utvalget nå og utover høsten. Når vi kommer til januar, er disse oftest slakta, og brukte avlsokser kan være vanskelig å få tak i.

På våren er det erfaringsvis kun kårede ungokser tilgjengelig til salgs. De oksene som er til salgs nå, er lagt ut på våre nettsider.

Det er overskudd av kjøttfe mordyr, men ikke av alle raser.

Se oppdatert liste over avlsokser og kjøttfe mordyr her 

Fôringsdyr

Pr. august er det et stigende underskudd av fôringsdyr. Vi forventer også i år et overskudd av fôringsdyr til høsten etter telledato.
 
Husk å meld på fôringsdyr, spesielt kjøttfekalver som skal selges i høst snarest på Min side. Dette gjelder også kalv som ønskes solgt etter telledato. 

Avlsdyr melk

God tilgang på livkalv og ungkviger NRF. Det er etterspørsel etter Melkesimmental, Brown Swiss og Holstein.

Vi har innmeldte avviklingsbesetninger som kan settes i kontakt med kjøpere som skal starte opp eller utvide produksjon.

Tilgang på drektige kviger som kalver fra oktober til og med januar.

Underskudd på noen få kyr i produksjon frem til telledato.

Smågris

Balanse pr. august. Meld inn smågris for salg på min side når puljen er avvent. Direktesalg av smågris kan også legges inn på Min side med ønsket leveringsuke når puljen er avvent.

Ringorm

Ringormsituasjonen er stabil, men erfaringsvis er det ved innsett etter endt beitesesong det kan komme nye mistanker. Gjeldende soner og tiltak for livdyromsetning finnes på Bondelagets sider.

Med vennlig hilsenLivdyrformidlerne i region Midt