Fagbibliotek for storfe - Hus og innredning

  • Fjøs for ammeku

    (14.01.21) Hva bestemmer de ulike valg og størrelser? Der er det nå som før, ressursgrunnlaget som ligger til grunn på den enkelte gard som bestemmer. Det skal også sies at driftskostnad over tid kan favorisere en dyrere løsning på investeringstidspunktet. Vi bør også huske estetikken på en driftsbygning. Et fjøs skal og bør se pent ut, i tillegg til at det skal være en trygg og trivelig plass for dyr og røkter.

  • Ammekufjøs med fokus på kalven

    (15.02.16) Mari Østbye og Ole Lauten på Østbye i Eidsvoll har lang erfaring fra smågrisproduksjon. Når det skulle bygges nytt ammekufjøs på garden, var det naturlig å velge løsninger som ivaretok kalvinga og kalven på best mulig måte.

  • Bygge fjøs?

    (26.02.14) Mange tenker på å bygge nytt fjøs til eksiterende besetning, utvidelse eller å starte opp med en produksjon. Hvor går så veien fra tanke til handling? Denne artikkelen tar for seg en del av de punktene man bør innom i denne prosessen.

  • Inn og utlasting av storfe - gjør det i praksis

    (24.03.09) Det er et økende behov for egnet plass for transport av dyr inn og ut fra husdyrrommet. Storfe går oftere i felles binger. I fellesbingene kan det være 3-4 og opp til grupper på 100-150 individer.

  • Reine dyr

    Auka fokus på dyrevelferd og hygiene gjennom slakteprosessen, har medført strengare vurderingar i høve til ”hygienetrekk” for slaktedyr.

  • Gode løsninger for inn – og utlasting

    I den nye forskriften for Hold av Storfe er det krav om at dette skal skje på en dyrevernmessig og smittevernmessig sikker måte. Like viktig er det at dette kan foregå med minst mulig risiko for folk.

  • Tråkkutgjødsling til storfe

    En rekke forsøk og undersøkelser har opp gjennom årene konkludert med at tett liggeareal til storfe påvirker dyrevelferd og produksjon i positiv retning.

  • Naturlig ventilasjon

    I denne korte artikkelen skal vi skrive litt om naturlig ventilasjon. Ventilasjonsanlegget har som oppgave å tilføre frisk luft og fjerne brukt, forurenset luft.

  • Håndtering og veiing av storfe

    Det ligger muligheter i produksjon av storfekjøtt, men det krever litt ekstra. For å kunne ta ut et maksimalt økonomisk resultat både når det gjelder avl, fôring og slaktetidspunkt må en kjenne utviklingen til det enkelte dyr.

  • Oppstalling av kalv

    (04.09.07) Kalven er grunnlaget i all storfeproduksjon, enten om den skal bli ei god melkeku, ammeku eller et slaktedyr. Det miljøet vi gir den de første månedene kan være avgjørende for et godt produksjonsresultat.