Nyheter/pressemeldinger

Her finner du nyhetsartikler med aktuelt stoff for medlemmene samt pressemeldinger fra Nortura.

Nyheter spesielt for de enkelte dyreslag finner du i "Siste nytt" på dyreslagets sider.

  • Nye løsninger i Min side for fjørfeprodusentene

    (14.06.24) Dette året har det vært stor utvikling av nye rapporter som verktøy i Fjørfekjøttkontrollen for slaktekylling og Eggkontrollen, og det er i tillegg startet en utvikling for en helt ny digital løsning for produsenter av oppal og rugeegg av slaktekyllingrase i Min side.

  • Medlemsbutikker i Nortura – åpningstider og kontaktinfo

    (Sist endret 11.06.24) Vi har i Nortura et tilbud til medlemmer med medlemsbutikker i Målselv, Harstad, Bjerka, Malvik, Vestnes, Førde, Sogndal, Forus, Egersund, Sandeid, Voss, Bergen, Kristiansand, Rudshøgda, Otta, Gol, Tønsberg, Sarpsborg, Tynset, Elverum og Hærland. Butikken "Bondens utsalg" i Steinkjer er åpen for alle!

  • Livdyrnytt fra Nortura – juni 2024

    (07.06.24) – Juni er vel definert som sommer uavhengig av vær og region i landet. Noen trenger nedbør snart, andre har fått så det holder. Felles for alle er at vi ønsker en god sommer med passelige mengder soltimer, regn og varme, sier Odd Finnesand, fagsjef livdyr Nortura.

  • Norturas nye styreleder:

    (05.06.2024) – Vi må se på Nortura som en forlengelse av gårdene våre og agere som de industrieierne vi er. Uten et sterkt Nortura er investeringen på hjemmebane ikke noe verdt, sier styreleder Johan Narum.

  • Husdyrtreff 2024 – Storsteigen-elever best på sau

    (03.06.24) Årets saueoppgave bestod av sauekontroll-rapporter og en driftsbeskrivelse fra en flink sauebonde fra Troms. Elevene måtte svare på faglige spørsmål rundt drifta til bonden. De skulle også forklare bakgrunnen for innføring av dyrevelferdsprogrammet for sau og hvordan de tror resultatet av en dyrevelferds-gjennomgang hos bonden vil bli. Til slutt skulle de svare på spørsmål rundt rollen Kjøttsamvirket har for norsk landbruk. Elevene som leverte beste svar på sau dette året, går på Storsteigen videregående skole i Alvdal og heter Julian Vaberg og Haaken Grindflek.

  • Husdyrtreff 2024 – Tomb-elever best på fjørfe

    (03.06.24) Oppgaven om fjørfe tok for seg både eggproduksjon og kyllingproduksjon, og også samvirke og markedsregulering. Elevene måtte besvare spørsmål omkring oppstalling av frittgående verpehøns, med beskrivelser av innredning, reder, interntransport av egg i hønsehuset, litt om fôr og vann, og gjødseltransport og gjødselhåndtering. For kylling måtte elevene beskrive smittevernplan for kyllinghus samt besvare spørsmål om fôring av kylling.

  • Husdyrtreff 2024 – Tomb-elever best på svin

    (03.06.24) Tomb Videregående skole Råde i Østfold, har god tradisjon for å levere gode oppgaver på svineproduksjon, og det er femte året på rad at landsvinneren på svin er å finne på Tomb. Årets oppgave besto av flere elementer, både fjøsplanlegging, beregning av hvordan produksjonsresultater på påvirker økonomien og tanker om samvirke. Det er var også en oppgave der elevene måtte reflektere en del rundt dyrevelferd.

  • Husdyrtreff 2024 – Jønsberg-elever best på storfekjøttproduksjon

    (03.06.24) Elevene som valgte storfekjøttproduksjon, skulle gå igjennom en årsrapport fra Storfekjøttkontrollen til en stor Limousin-besetning. De skulle også lage en seminplan for en besetning med ulike krysningsdyr, og til slutt skulle elevene drøfte hvordan en skal sikre forbrukernes tillit til norsk storfekjøtt gjennom en dyrevelferdsmerking. Elevene som leverte beste svar på disse oppgavene går på Jønsberg Videregående skole.

  • Husdyrtreff 2024 – KVS-Lyngdal-elever best på storfe melkeproduksjon

    (03.06.24) Årets Landsvinnere i husdyrtreff for melkeproduksjon er Selia Harboe og Sigrid Vaarvik Benninghoff fra KVS-Lyngdal. Tradisjon tro må alle som deltar i Husdyrtreff på oppgaven om melkeproduksjon, starte med å analysere et årsoppgjør fra Kukontrollen. Da årets besetning drev økologisk og leverte kastrater til slakt, ble likevel vinklingen noe annerledes enn tidligere år. Elevene ble derfor utfordret til å reflektere over om kastrat produksjon var å foretrekke framfor tradisjonell framfôring av okser i en slik besetning.

  • Streiken avverget i Mattilsynet

    (Oppdatert 03.06.24) Myndighetene iverksetter tvungen lønnsnemd for akademikerne. Den varslede streiken for Mattilsynets ansatte i kjøttkontrollen på Hærland og Malvik avverges.